Gammaldags krukväxter: Novemberljus

Novemberljus, oerthendahlii ,  Elisabethblomma eller Örtendahlia. Det latinska namnet efter akademiörtagårdsmästaren vid Uppsala universitet, åren 1904-1934, Ivan Örtendahl.

IMG_5949 (2)

Min planta som är ett halvår…och blommade nu i april! Denna sort med gröna blad med vita nerver och vita blommor är den ursprungliga gammaldags sorten.

Lite historia: På 1920 talet odlades plantor av Novemberljus i Uppsala Botaniska trädgård, och då beskrevs växten vetanskapligt men man visste inte dess ursprung och inte hur den kommit till Sverige. Först tolv år senare upptäcktes arten i Sydafrika, av Lillian Britten.

Trivs bäst i lätt skugga och bäst i öster eller västerfönster. Vattna regelbundet, får aldrig torka ut men kan torka upp något mellan vattningarna. Under blom mer fuktigt. Den tycker om hög luftfuktighet så jag ställer krukan på ett mindre fat som står på ett större som ständigt fylls med vatten.

Plantera om på våren och toppa en tid efter omplantering för mer blommor. Blommar vanligen i november och kan toppas igen efter blom. Låt två till tre blommor vara kvar på varje gammal gren.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s