Höstkänning.

Det är september och det känns att hösten är här…för det är den ju trots att jag tycker att det var vår alldeles nyss. Men jag älskar hösten, och som vanligt finns det hur mycket som helst att göra, inte minst skörd av bär och grönsaker.

För länge sen är fåren uppdelade i tack- och bagghagar och det är nu dags att hämta årets avelsbagge till helgen.

Goa, lurviga och runda snaskar fåren gärna på sly så här års, och vi planerar att få till en hage i ”snårskogen” till nästa höst. Få se hur det blir med det men det skulle vara väldigt trevligt för fåren.

 

Skogsbete gillar Svärdsjöfår och alla mindre allmogeraser särskilt väl. Förr släppte man ofta ut dem på skogen där de fick lära sig att vara på sin vakt mot allt för att överleva. Det har gjort de här raserna skygga för främmande men tama mot sina ägare.

Vi bygger vidare med fårstaketen efterhand. Målet är att alla fårhagar ska ha permanenta staket med eltrådar utom bagghagen som skall få traditionellt stängsel i rutor…men till dess så har vi flyttbara snabbstängsel med el i de hagar vi inte hunnit med än. Hästar och får ska avlösa varandra i hagarna.

Inte ens en sekund har vi ångrat att vi skaffade får. Det är roligt med allt! Vackra hagar får vi på köpet, även om vi måste hjälpa till allteftersom med vården av markerna. Nässlor äter inget djur så det borde slås ner… till exempel.

Inte förrän någon gång i oktober tar vi in fåren till fårhuset där de sen har tillgång till en utehage precis bredvid dessutom. Än så länge är det bete som gäller.

 

 

 

 

 

Annonser

3 thoughts on “Höstkänning.

  1. Det er deilig skiftende årstider. Særlig i naturen og med planter og dyr. (Selv om jeg egentlig liker sommeren best og ikke hadde overlevd vinteren uten jula tror jeg.) 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s