Nu har jag gått bananas på färger!

Vi håller på att renovera det blivande biblioteket och där ska jag måla väggarna med äggoljetempera. Valet föll på färdigblandade pigment från Av Jord, och jag valde den kulören som heter 20 december, 50 %. Den är rosa i en vacker nyans som går mot orange…fick se en vacker bild i tidningen ”Gård och torp”, på ett rum med en liknande färg på väggarna. Påsarna till vänster innehåller pigment till en grundfärg som ska målas först.

För att få till en äggoljetempera blandar man pigmentet med vatten och äggolja, som är en blandning av hälften linolja och hälften ägg.

Men sen efter inköpet av påsarna har jag gått fullständigt bananas på detta med dessa färger. Äggoljetempera är en naturlig, miljövänlig och giftfri färg och den ger ganska matt yta (eller något glansigare yta om man polerar den) med liv och känsla. Jag lånade boken ”Jordens färg” på biblioteket, och den innehåller massor av information om jordpigmenten som man använder i äggoljetempera men också många recept så man kan blanda pigment själv.

Jag ska först testa att måla med färg gjord på det köpta, redan färdigblandade pigmentet i biblioteket. Men nu har jag blivit väldigt sugen på att pröva att köpa rena pigment och blanda egna kulörer efter recepten i boken. Det känns roligt och dessutom blir det billigare. Först ut att målas efter väggarna i biblioteket, blir bokhyllorna som ska stå där. Jag har tänkt att de ska målas i en ganska mörk grågrön nyans som kallas för 20 april.

Sen har jag även planerat för hallen med trappen till övervåningen och den övre hallen. Om jag hinner i vår får vi se… men så länge det är kallt och det inte går att göra något i trädgården hoppas jag att hinna med det.

Nuvarande utseende på trappen och väggarna i vitt.

Jag funderar på att måla nedre hallen i en mörkare grön nyans och den övre hallen i en lite ljusare nyans av samma kulör. Själva trappen som finns i original, under kantlister och en matta som tillkommit senare, ska frigöras och målas i rött är det tänkt…Får återkomma till det så småningom. Jag kan ändra mig många gånger om på vägen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.