Lammtider

Nu är det tiden för lamning hos oss. Det är väntans tider på två sätt. Väntan på lamm och väntan på våren. Här i Svealand med zon 6-7 har vi fortfarande en hel del snö kvar och svinkalla nätter med många minusgrader på nätterna. Ingen metreologisk vår i sikte än!

Våran lilla flock med får av allmogerasen Svärdsöfår är ganska liten, och endast tre tackor är betäckta i år. Delvis beroende på den heta, torra sommaren förra året och därmed brist på grovfoder.

Tacklammet Chili med sin mamma Alma

Vi har fått tre lamm hittills och väntar nu att sista tackan ska lamma också. Lammen heter i födelseordning Chili, Cornelis och Cayenne. Två tacklamm och ett bagglamm.

Sen klipper vi fåren i slutet av april-början av maj. Man rekommenderar ofta att man ska klippa fåren innan lamningen för att lammen ska hitta spenarna bättre och för bättre renlighet, men det är inget som vi har haft problem med. Vi har för kallt för klippning i mars tycker vi.

Den här bilden togs för ett par dagar sedan. Jag står på samma plats och tar en ut över odlingslådorna och gräsmattan och en in mot väggen i perennlandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.